Hurtownia alkoholi Warszawa

Rodzaje mocnych alkoholi

Ludzie piją alkohol od tysięcy lat. Do dziś powstało wiele rodzajów trunków alkoholowych, które różnią się stężeniem alkoholu i smakiem. Tym różnią się na przykład piwa i wina od tak zwanych mocniejszych trunków takich, jak rum, whisky i wódka. Poznaj różne rodzaje napojów wysokoprocentowych.

Alkohol w historii

Alkohol to napój wytwarzany ze sfermentowanych ziaren, miodu, warzyw lub owoców, który znany jest od co najmniej 10 tysięcy lat. Na całym świecie istnieje wiele rodzajów alkoholi. W przypadku napojów wysokoprocentowych zachodzi bardzo specyficzny etap, który następuje po fermentacji, a jest nim destylacja. Co ciekawe, proces ten był znany już w starożytności. Niektórzy wpływowi naukowcy i chemicy stosowali destylację do rytuałów religijnych i celów leczniczych. Natomiast muzułmańscy alchemicy rozpoczęli destylację alkoholu w IX wieku. Dopiero w 1618 roku spopularyzowano ideę spożywania destylowanego alkoholu dla przyjemności. Odkrywanie świata, handel i kolonizacja rozpowszechniły tę ideę w XVII i XVIII wieku. Rozwój przyczynił się do unowocześniania procesów destylacji. Natomiast rewolucja przemysłowa zapoczątkowała erę całodobowej destylacji, dzięki wynalezieniu destylatora. W XX wieku świat był już gotowy na komercyjną destylację na coraz większą skalę.

Alkohole wysokoprocentowe

Do kategorii mocnych alkoholi zaliczane są te z wysoką zawartością alkoholu. Zaliczamy do nich trunki z zawartością alkoholu powyżej 20%. Różnią się one składnikami, metodami produkcji, smakiem czy sposobem konsumpcji.

Rodzaje mocnych alkoholi od A do Z

Istnieje wiele rodzajów alkoholi wysokoprocentowych. Zaliczamy do nich:

  • Brandy - wysokoprocentowy alkohol zwany też winiakiem, wypalanką lub wódką wytrawną.
  • Bourbon - zwany amerykańską whisky, zaliczany jest do mocnych alkoholi. Powstaje z kukurydzy oraz innych zbóż. Produkowany jest od XVIII wieku, a leżakowanie w świeżych beczkach dębowych sprawia, że zyskuje on charakterystyczny smak.
  • Gin to wysokoprocentowy alkohol z jałowca pospolitego. Powstał w XVII wieku w Niderlandach, gdzie nazwano go jenever. Jako gin zyskał popularność w Anglii. Zawiera 36-50% alkoholu.
  • Koniak - mocny napój alkoholowy typu winiak, który zawiera 40% alkoholu. Produkowany jest w okolicach francuskiego Cognac.
  • Likier - wysokoprocentowy napój alkoholowy. Zawiera 23-45% alkoholu i dostępny jest w różnych smakach - owocowych, ziołowych, korzennych.
  • Nalewka - mocny napój alkoholowy, który powstaje w procesie maceracji owoców, kwiatów, ziół lub korzeni. Istnieje wiele rodzajów nalewek – różnią się kolorem i smakiem.
  • Rum - zawiera około 37-81% alkoholu i jest produkowany ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej lub melasy.
  • Śliwowica - wysokoprocentowy napój wytrawny tworzony ze śliwek węgierek.
  • Tequila to rodzaj likieru, którego głównym składnikiem jest meksykańska agawa. Najczęściej zawiera 50% alkoholu.
  • Wódka - napój spirytusowy popularny w Polsce i Rosji. Istnieją różne rodzaje wódek - czyste i gatunkowe, zwykłe, wyborowe, luksusowe, premium i mieszane. Mogą mieć od 40 do 95 procent zawartości alkoholu. Napój ten powstaje najczęściej ze zbóż: pszenicy, kukurydzy czy sorgo, a także z ziemniaków.
  • Whisky - szlachetny alkohol, który prawdopodobnie powstał w Irlandii. Wyróżniamy whisky szkocką, irlandzką czy kanadyjską. W zależności od czasu leżakowania może mieć od 36 do 50% alkoholu.

Wszystkie rodzaje trunków, zarówno te wysokoprocentowe, średnioprocentowe, jak i niskoprocentowe znajdziesz w najlepszej hurtowni alkoholi: https://flesch.pl .

 

10 rodzajów brandy

Brandy jest jednym z mocnych alkoholi, który zyskał popularność na całym świecie. Istnieją jego różne odmiany, które różnią się smakiem, techniką destylacji czy procesem fermentacji. Poznajmy bliżej brandy i jego rodzaje.

 

Co to jest brandy?

To mocny alkohol destylowany z wina lub sfermentowanego soku owocowego, który wyróżnia się mnóstwem nut smakowych. Nazywany jest także wypalanką lub winiakiem. Brandy to modny napój wśród wysokoprocentowych alkoholi. Wyróżnia owocowy i subtelnie słodki smak. Zazwyczaj dojrzewa w dębowych beczkach, a wówczas może mieć nuty dębowe. Francja, Portugalia, Hiszpania i Włochy są pionierami w produkcji brandy. Natomiast wiele krajów ma swoje tradycje związane z powstawaniem tego napoju. Poznajmy różne rodzaje brandy.

 

10 rodzajów brandy

Istnieje wiele rodzajów brandy, które różnią się procesem fermentacji, techniką destylacji czy owocami, z których powstał trunek. Popularnymi rodzajami bandy są:

Koniak to rodzaj brandy produkowany z winogron w regionie Cognac we Francji, który jest dwukrotnie destylowany i dojrzewa przez co najmniej dwa lata w dębowych beczkach.

Armagnac - napój alkoholowy wytwarzany z winogron we francuskim Armagnac. Od pozostałych brandy różni się tym, że destylowany jest tylko raz.

Applejack to amerykańska brandy owocowa, która powstaje z jabłek. Wynaleziono ją w 1968 roku w New Jersey. Doskonale smakuje jako samodzielny napój lub w koktajlach. Applejack można połączyć z wermutem, grenadyną i sokiem z cytryny.

Pisco to brandy produkowana z winogron w Peru i Chile. Według tradycji powstaje ono z 8 różnych odmian winorośli. Poddawane jest tylko jednemu procesowi destylacji w masywnych miedzianych destylatorach.

Grappa to włoska brandy wytwarzana z wytłoków pozostałych po produkcji wina. Ma mocny i aromatyczny smak.

Brandy de Jerez, zwana również brandy de sherry, to hiszpańska brandy wytwarzana z lokalnych winogron Airén lub Palomino i innych owoców. Produkowana w rejonie Sherry Triangle.

Calvados - francuska brandy z jabłek produkowana w Normandii. Powstała w XVI wieku. Na początku wyczuwalne są w niej nuty przypraw i drewna. To świetny dodatek do deseru po obiedzie.

Brandy cyspijska to ta produkowana tradycyjnymi metodami na Cyprze. Wykorzystuje regionalne owoce - białe winogrona xynisteri, które nadają alkoholowi rodzynkowego smaku. Można ją pijać samodzielnie lub z dodatkiem wody gazowanej i soku z cytryny.

Rakia to narodowy napój z krajów Bałkańskich. To brandy, którą można przygotować niemal z każdych owoców np. śliwek, moreli czy winogron z dodatkiem orzechów, miodu i ziół. Rakia różni się od pozostałych napojów alkoholowych wymienionych na tej liście tym, że można ją pić już po 3 godzinach od wyprodukowania.

Bourbon to amerykański trunek alkoholowy z nutami dębu i wanilii.

 

Zastosowania brandy w medycynie

Dawniej brandy stosowano w leczeniu hipotermii, krwotoków i omdleń. Fani mocnych trunków twierdzą, że świetnie sprawdza się w przypadku przeziębienia, kaszlu i bólu gardła ze względu na właściwości antybakteryjne.

Jak widać brandy to popularny w wielu krajach i różnorodny trunek, który można pijać samodzielnie lub w postaci pysznego koktajlu. A dostępny jest w najlepszej hurtowni z alkoholami, w której znajdziesz także inne trunki.

 

Burbon – co warto wiedzieć o amerykańskim whisky?

Burbon to jeden z mocnych trunków, który zyskuje na popularności ze względu na wyjątkowe walory smakowe. Poznaj historię burbonu, dowiedz się jak wykorzystać go w kuchni i gdzie kupić najlepszą amerykańską whisky.

Co to jest burbon?

Burbon to jeden z najpopularniejszych alkoholi w Ameryce. Nazywany jest amerykańską whisky. Musi zawierać co najmniej 51% kukurydzy w składzie i dojrzewać w zwęglonych, dębowych beczkach. A produkowany jest od XVIII wieku. Wyróżnia go oryginalny, subtelnie owocowy smak z mocnym aromatem wanilii i karmelu. Można pijać go samodzielnie, z dodatkiem wody lub jako składnik drinków i koktajli, takich jak np. Manhattan, Mint Julep czy Old Fashioned. Napój ten wywodzi się ze stanu Kentucky, słynącego z produkcji burbonu.

Burbon w historii

Za wynalazcę burbona uważa się protestanckiego duchownego Elijaha Craiga. Prawdopodobnie to on jako pierwszy używał opalonych dębowych beczek do przechowywania tego trunku. Natomiast Jacob Spears użył nazwy "Burbon" do oznaczenia alkoholu, a pochodzi ona od Hrabstwa Bourbon leżącego w Kentucky. James C. Crow czy Jason S. Amburgey mieli udoskonalić proces fermentacji tego mocnego alkoholu.

Rodzaje burbonu

Wyróżniamy różne rodzaje burbonu, a wśród nich:

  • Blended whisky,
  • Corn whisky,
  • Rye whisky,
  • Single Barre,
  • Small Batch,
  • Wheat whisky.

Burbon - cechy charakterystyczne

Zastanawiasz się, czym burbon różni się od whisky? Otóż:

  • musi być wyprodukowany w USA;
  • musi zawierać co najmniej 51% kukurydzy;
  • musi być zrobiony z mieszanki zbóż;
  • musi leżakować w nowych, opalonych beczkach dębowych;
  • musi być destylowany;
  • po destylacji musi zawierać maksymalnie 80% czystego alkoholu;
  • jest pozbawiony sztucznych barwników czy aromatów.

Burbon w kuchni

Ogromna popularność tego mocnego alkoholu sprawiła, że znajduje on zastosowanie w kuchni. Kucharze cenią jego słodko-dymne, karmelowe nuty w potrawach. Świetnie się sprawdza jako składnik marynat, sosów czy deserów. Jego smak doskonale łączy się z pikantnymi potrawami. Podobnie jak sól, alkohol wzmacnia smak potraw. Burbon wyróżnia się wyjątkową głębią smaku, jakiej trudno szukać w przypadku innych alkoholi. Nie tylko podkreśli smaki potrawy, ale także wydobędzie z nich intensywne aromaty - dymu, miodu, orzecha czy karmelowej słodyczy.

Burbon podkreśli smak wołowiny, indyka, wieprzowiny i ryb. Warto łączyć go również z owocami oraz słonymi potrawami. Ciekawe połączenie stanowi burbon w domowych przetworach.

Gdzie kupić burbon?

Burbon dawniej nazywany był alkoholem dziadków. Dziś istnieje wielu miłośników tego trunku na całym świecie, dlatego zyskał on popularność w wielu krajach. Szukasz sprawdzonego sklepu z alkoholami, w którym kupisz także burbon? Zajrzyj na stronę warszawskiej hurtowni alkoholi flesch.pl i znajdź dla siebie wszystko, czego potrzebujesz.

 

Gin – alkohol o holenderskich korzeniach

Pośród wielu rodzajów mocnych alkoholi znajdziemy gin. Trunek o charakterystycznym smaku i wyjątkowej historii. Przygotowaliśmy krótki poradnik o tym napoju alkoholowym, który dawniej uznawany był za lek. Poznaj rodzaje ginu, dowiedz się, jak wykorzystać gin w kuchni i gdzie kupić dobry gin.

 

Co to jest gin?

Gin to alkoholowy napój destylowany o wyjątkowym smaku jałowca. Wyróżnia go cierpki i gorzki smak. Najlepiej smakuje w połączeniu z tonikiem i innymi napojami. Trunek ten największą popularność zdobył w krajach anglosaskich, a wywodzi się najprawdopodobniej z Holandii. Aby alkohol mógł być nazwany ginem, musi dominować w nim aromat jałowca. Powstaje ze zbóż takich jak jęczmień lub pszenica, które zostają poddane procesom fermentacji.

Składnikami ginu są także zioła, przyprawy, kolendra, korzeń arcydzięgla, cynamon, pomarańcza, kardamon, imbir, gałka muszkatołowa, rozmaryn i cytrusy. Powstał jako napój leczniczy wytwarzany w średniowiecznej Europie przez mnichów i alchemików. Obecnie jest składnikiem wielu drinków na całym świecie. Musi zawierać co najmniej 37,5% alkoholu.*

 

Historia ginu

Belgijsko-holenderski napój alkoholowy, zwany Genever, był stosowany jako lek. Zyskał popularność w Anglii w 1688 roku. Mimo iż większość ludzi uważa, że został wynaleziony w Anglii lub Irlandii, prawdą jest, że pochodzi z Holandii. Za wynalazcę tego trunku alkoholowego uznaje się holenderskiego lekarza Franciscusa Sylviusa de la Boe.

 

Rodzaje ginu

Istnieje wiele rodzajów tego trunku alkoholowego. Z tego krótkiego przewodnika poniżej dowiesz się, czym one się różnią.

  • London Dry Gin – najpopularniejszy rodzaj ginu, który powstał w Anglii, jednak wcale nie musi być tam wyprodukowany. Zawiera maksymalnie 45% alkoholu. Według przepisów UE Gin London Dry powinien powstawać z alkoholu pochodzenia rolniczego. To trunek wytrawny pozbawiony sztucznych aromatów i barwników. Ten mocny alkohol wyróżnia aromat jałowca w połączeniu z nutami korzennymi, ziołowymi i cytrusowymi.
  • Plymouth Gin jest łagodniejszym w smaku alkoholem o mniejszej zawartości alkoholu. Wyróżnia go cytrusowy aromat. Produkowany w angielskim mieście Plymouth od 1793 roku. Zyskał popularność z początkiem XX wieku. Wyróżnia go wytrawny, ziemisty i lekko słony smak.
  • Old Tom Gin ma zdecydowanie słodszy i bardziej intensywny smak niż London Dry Gin. Doskonale smakuje w koktajlach w połączeniu z gorzkimi składnikami.
  • Navy Strenght Gin zawiera 57% alkoholu i został stworzony z myślą o brytyjskich marynarzach.
  • Oak-Aged Gin - gin dojrzewający w dębowych beczkach.
  • Giny smakowe - w kategorii mocnych alkoholi znajdują się także giny smakowe: brzoskwiniowy, truskawkowy, różany czy z aloesem i ogórkiem. Są idealną propozycją dla osób, które poszukują ziołowo-leśnych, owocowych i kwiatowych smaków. Można je pijać samodzielnie lub stosować jako składnik drinków.

 

Drinki z ginem

Drinki z ginem to świetna propozycja dla koneserów mocniejszych trunków, którzy poszukują niepowtarzalnych, orzeźwiających i wyrazistych smaków:

  • Gin z tonikiem to najbardziej popularne połączenie.
  • Martini powstanie z połączenia ginu i wermutu,
  • Pink Lady to gin, syrop Grenadyna, kostki lodu i sok z cytryny.
  • Tom Collins - gin, napój gazowany, sok z cytryny.

 

W drinkach z ginem znajdziemy, likiery, świeże owoce oraz liście mięty, oregano czy bazylii, a także soki owocowe czy miód.

 

Gin w kuchni

Ten mocny alkohol ze względu na wyjątkowy ziołowy aromat można z powodzeniem wykorzystać w kuchni jako dodatek do deserów i dań dla dorosłych. Gin doskonale sprawdza się do flambirowania i karmelizowania dań, a jego nuty doskonale uzupełniają maślane i słone smaki. Tego trunku można używać także do mięs czy owoców morza, którym nadaje wyśmienitego smaku.

 

Gdzie kupić dobry gin?

Wielu miłośników ginu na całym świecie poszukuje sprawdzonych sklepów z alkoholami, w których znajduje się szeroka oferta tego mocnego trunku. W najlepszej warszawskiej hurtowni alkoholi flesch.pl znajdziesz różne rodzaje i smaki ginu, a także inne rodzaje alkoholi.

 

*https://pl.wikipedia.org/wiki/Gin

 

Renata

Zamknij x
W ramach naszej strony stosujemy pliki cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, dzięki czemu dostosowuje się ona do Państwa indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Więcej informacji znajduje się w naszej Polityce cookies.